Eenzaamheid bij jongeren vraagt om een multidimensionale aanpak waarbij psychologische, sociale en digitale interventies worden gecombineerd. Door middel van vroegsignalering en gerichte ondersteuning kunnen jongeren geholpen worden om sociale verbindingen op te bouwen en eenzaamheid te verminderen.
Sociale vaardigheidstrainingen: Programma’s gericht op het verbeteren van communicatieve en sociale vaardigheden kunnen jongeren helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen in sociale interacties .
Rol van docenten en mentoren: Scholen spelen een cruciale rol in het signaleren van eenzaamheid en kunnen ondersteunende programma’s aanbieden, zoals buddy-systemen en sociale interventies.
Peersupport-programma’s: Initiatieven waarbij oudere leerlingen jongere leerlingen begeleiden kunnen gevoelens van inclusie bevorderen (Allen et al., 2018).
E-health en apps: Apps zoals “Minddistrict” en “Headspace” bieden psycho-educatie en cognitieve gedragsstrategieën om eenzaamheid te verminderen.
Gezinsinterventies: Ouders en verzorgers kunnen getraind worden in het herkennen van signalen van eenzaamheid en in het bieden van emotionele ondersteuning .
Gemeentelijke voorzieningen : gemeentes kunnen investeren in sociale programma’s en voorzieningen zoals buurthuizen en jongerenorganisaties om sociale verbinding te bevorderen.