Een belangrijke stap in het ondersteunen van eenzame jongeren is het aangaan van een open en vertrouwelijk gesprek. De volgende technieken kunnen hierbij helpen:
- Stel open vragen en luister Toon interesse in het gevoel van de jongere door goed te luisteren. Laat je betrokkenheid merken, stel open vragen en reageer op het antwoord.
- Vraag hoe het gaat Je mag best laten merken dat je jezelf zorgen maakt. Doe dat vanuit jezelf en wees daarbij positief. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik maak me zorgen omdat je zoveel boven op je kamer zit. Gaat het wel goed met je?’
- Vraag of het klopt Vul niet in wat de jongere voelt, maar vraag of het klopt wat je opvalt. Op die manier krijg je een open gesprek, waarbij je kind de ruimte voelt zijn gevoelens en ervaringen te delen.
- Maak de jongere niet belachelijk Het klinkt vrij logisch, maar toch komt het voor dat ouders tijdens een lastig gesprek dingen zeggen als: ‘je bent ook altijd zo serieus’, ‘je doet altijd zo raar als er anderen bij zijn’.
- Vermanen of preken is zinloos Voorkom zinnen als: ‘vroeger ging ik altijd met vrienden…’, ‘je kunt ook niet met iedereen bevriend zijn’, ‘je moet zelf ook meer initiatief tonen’.
- Geef de jongere vertrouwen Heb vertrouwen in datgene wat de jongere doet en stimuleer hem om nieuwe situaties op te zoeken. Bekijk samen welke stappen hij kan zetten om nieuwe dingen te doen. Wat heeft hij nodig om het aan te durven?
- Neem de jongere serieus Laat merken dat je het gevoel van de jongere serieus neemt door echt te luisteren. Het werkt niet wanneer je de situatie probeert te sussen met troostende woorden als ‘morgen is het vast minder erg’.
- Luister zonder oordeel Het is belangrijk dat je luistert en doorvraagt. Heb geen oordeel over eenzaamheid en voorkom zinnen als: ‘hoe kun jij nou eenzaam zijn? je bent zo vlot’.
- Denk samen na over oplossingen Het is verleidelijk om oplossingen aan te dragen, maar een jongere wil het liever zelf bedenken. Probeer daarom tijdens het gesprek samen te ontdekken wat een goede volgende stap kan zijn.